Zdrowe soki z wyciskarek

 

Picie soków jest priorytetem w utrzymaniu doskonałej kondycji zdrowotnej. Sok można wyciskać na wiele sposobów. Niestety, sposób wyciskania soku ma ogromne znaczenie pod względem utrzymania w takim soku wszystkich minerałów, witamin, czy bardzo ważnego dla zdrowia błonnika.

Jaką wyciskarkę wybrać, aby robić dobre soki?

wyciskarka huromGeneralnie wyciskarki są przede wszystkim wolnoobrotowe. Różnią się od zwykłych sokowirówek właśnie prędkością obrotów roboczych. Jeśli zwykła sokowirówka ma np. 1200 obrotów na minutę, wyciskarka będzie miała ich pomiędzy 40, a 60 obrotów na każdą przepracowaną minutę. Poza tym wyciskarki nie mają ostrzy, które przecinają owoce. Ich głównym narzędziem jest ślimak, który miażdży owoce bardzo wolno sprawiając, że sok wyciśnięty z takiego owocu jest zaopatrzony we wszystkie witaminy i minerały, jakie owoc daje z natury. Natomiast sokowirówka wysokoobrotowa potrafi wiele minerałów i witamin wyeliminować na etapie wirowania, ponieważ podczas pracy wytwarza się wysoka temperatura (tarcie), a soki tego „nie lubią”. Sok jest także niepotrzebnie napowietrzany, przez co jest dużo piany. Najlepszą na rynku jest obecnie wyciskarka hurom, która radzi sobie zarówno z twardymi owocami, jak i miękkimi. Może ona także wyciskać sok z naci np. pietruszki, selera, czy innych zielonych „gałązek”. Poza tym sok wyciśnięty z tej wyciskarki wolnoobrotowej jest pozbawiony piany, oraz jest go nawet do 50% więcej w porównaniu z sokowirówką wysokoobrotową.

Jeśli chcemy pić zdrowe soki, powinniśmy się zaopatrzyć w wyciskarkę wolnoobrotową. Przygotowanie takiego soku jest nadzwyczaj łatwe. Wyciskarki mają tzw. bieg wsteczny, który zapobiega ewentualnemu zapychaniu się ślimaka. W razie wrzucenia zbyt wielu owoców, wyciskarka się zatrzyma. Wtedy wystarczy włączyć bieg wsteczny.