Pierogi pieczone w piecu

Polska kuchnia jest powszechnie uważana za ciężko strawną i dość tłustą, ale bywają potrawy, które są ich przeciwnością. Pyszną potrawą są pierogi, które zna każdy z nas, choć nie każdy próbował ich wszystkich rodzajów i wersji.

Smak pierogów z pieca

pierogi z pieca poznańKlasyczne pierogi wykonuje się z ciasta składającego się z mąki, jajka i wody. Gotowe pierożki są gotowane we wrzątku przez kilkanaście minut, po czym są gotowe do spożycia. Jednak można zjeść także pierogi w nieco innej wersji, a mianowicie pieczone, smażone w głębokim tłuszczu, lub nawet grillowane. Inny sposób obróbki termicznej wymaga zastosowania nieco innego ciasta. Jeżeli chcemy spróbować pierogi z pieca Poznań jest miastem, gdzie są one bardzo popularne. Jak sama nazwa mówi, nie gotuje się ich w wodzie, a piecze. Z tego względu muszą one mieć inne ciasto, które będzie rosło w wysokiej temperaturze. Jego podstawowym składnikiem odpowiedzialnym za wzrost są drożdże. Ważne jest właściwe wykonanie ciasta i zatrzymanie procesu wzrostu w odpowiednim momencie, aby gotowy produkt się nie rozwalił w trakcie pieczenia. Ciasto jest znacznie grubsze, a pierogi nieco większe od zwykłych. Posmarowane z wierzchu jajkiem, po upieczeniu mają głęboki złoto – rumiany kolor, który zachęca do spróbowania zawartości. Takie pierogi mają warzywne, lub mięsne nadzienia, ponieważ owoce mogłyby puścić soki w trakcie pieczenia, a to może wpłynąć na nieestetyczny wygląd zewnętrzny pierogów. Porcja pierogów z pieca liczy mniej sztuk niż pierogi gotowane.

Smak pierogów pieczonych w piecu jest nieco inny i bardziej wyrazisty, ze względu na liczne przyprawy dodawane do ciasta i na jego wierzchu. Bez wątpienia będą one smakowały smakoszom produktów mącznych, które do tej pory znali. Ich smaku nie można zapomnieć.