Pakowanie termokurczliwe, stosuję się bardzo często przy produkcji wyrobów w obecnych czasach. Umożliwia szczelne i precyzyjne zabezpieczenie produktów. Folia obkurcza się na produktach, nie pozwalając dostać się do nich brudu, kurzu czy innych zanieczyszczeń w drodze do klienta. Do tego służą różne maszyny i tunele pakujące.
Pakowanie produktów w folie termokurczliwą
Przede wszystkim, pakowanie termokurczliwe, stosuje się w przypadku produktów żywnościowych. W supermarketach, często spotkamy się z takim pakowaniem żywności. Pakuje się takim sposobem, przede wszystkim wodę mineralną w zgrzewkach. Również chleb, owoce, warzywa, sery, wędliny itp. są w ten sposób często zabezpieczane. Do takiego sposobu, potrzebne są maszyny pakujące, takie jak np. tunel do pakowania w folie termokurczliwą. W czasie pakowania, używane są też maszyny do zgrzewek np. na wodę. Maszyny tego typu, są w pełni zautomatyzowane lub półautomatyczne. Nie tylko branża spożywcza korzysta z tego typu rozwiązań. Możemy je spotkać, w przeróżnych gałęziach przemysłu. Istnieją systemy pakujące w folię produkty o znacznych gabarytach. Proces odbywa się taśmowo i tym sposobem, można przez krótki czas, zapakować bardzo dużą ilość wyrobów. Zgrzewanie produktów, też odbywa się na liniach automatycznych, które charakteryzują się dużą wydajnością pracy.
Systemy pakowania termokurczliwego, to jeden z najważniejszych środków, na drodze sprzedaży detalicznej produktów. Można się z nim spotkać, w każdym sklepie z artykułami detalicznymi. Korzystają z niego przeróżne gałęzie przemysłu. Wydajność takiego systemu, jego znaczny stopień automatyzacji oraz docelowa ochrona produktu przed działaniem szkodliwym warunków zewnętrznych na niego, to nieocenione zalety tej metody.